Volg ons: facebook linkedin twitter youtube     lettergrootte: printen

Nieuws


Bekijk alle berichten

Onderzoek objectieve kwalificatie EDSS-schaal

Beoordelen van bewegingen bij MS patiënten betrouwbaarder met computer?

Geplaatst op 25-09-2017

Het Expertisecentrum van Nieuw Unicum vormt wederom het decor van een vooruitstrevend onderzoek naar een meer objectieve kwalificatie van de EDSS methodiek. De EDSS  is de meest gebruikte schaal bij MS om de ernst van de (lichamelijke) uitvalverschijnselen vast te stellen. EDSS staat voor Expanded Disability Status Scale. Het is een schaal om de voortgang van de ziekte te meten en kan enigszins de prognose van het ziektebeloop vormgeven daarnaast zegt het iets over het type MS. Het nadeel van deze veelgebruikte schaal is dat de betrouwbaarheid matig te noemen is. Dit houdt in dat een EDSS-score tussen twee artsen erg kan verschillen. Zelfs als dezelfde arts op twee verschillende momenten dezelfde patiënt 'scoort' kan de uitslag variëren.


In een recent afgeronde studie is de Kinect-camera van spelcomputer Xbox (Microsoft) gebruikt om op een automatische manier een computer te leren bewegingen bij mensen met MS te beoordelen. Opvallend is te noemen dat 70% van de scores die op deze manier gemeten zijn  overeen kwam met die van de neurologen en dat 100% van de scores bij een herbeoordeling hetzelfde was. Kortom een significante verhoging van de betrouwbaarheid bij het vaststellen van een score. 


Om dit te bewijs te staven is het MS Centrum Amsterdam een onderzoek gestart. Maar liefst 300 patiënten met MS uit Nederland (waaronder 20 MS patiënten van NU) en Zwitserland doen mee aan het onderzoek. Tijdens het onderzoek wordt aan de deelnemers gevraagd om een aantal oefeningen te doen voor de Kinect camera, zoals het drinken uit een kopje, vanuit gestrekte arm uw vinger op uw neus zetten of op de plaats rondjes lopen. Daarnaast worden 2 vragenlijsten, een looptest en een handvaardigheidstest afgenomen. Op de foto is te zien hoe de Kinect camera deze oefeningen opneemt. Wij zijn erg benieuwd naar de uitkomsten van deze opnames en de daaruit voortvloeiende resultaten.


Website ontwikkeling en ontwerp Designs [marketing & media concepts]
© Nieuw Unicum 2020 - alle rechten voorbehouden