Wat is MS (multiple sclerose)?

MS is een auto immuunziekte

MS is een chronische ziekte van het centraal zenuwstelsel. Door nog onbekende oorzaak ontstaan er ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg. Hierbij valt het afweersysteem de eigen cellen aan.

Hoe ontstaat MS?

Door nog onbekende oorzaak ontstaan er ontstekingen in het centraal zenuwstelsel. Hierbij worden de zenuwbanen in de hersenen en het ruggenmerg aangetast. Hierbij valt het afweersysteem de eigen cellen aan. De beschermlaag die om de zenuwen ligt, de myeline, beschadigt hierdoor. Myeline zorgt er normaal voor dat zenuwen signalen uit de hersenen probleemloos doorgeven. Door de ontstekingen ontstaan haperingen in de myeline en dus in de signaalfunctie. Dan kun je uitvals- en verlammingsverschijnselen krijgen.

Schubs en remissies

Een kenmerk van MS is dat plotselinge verslechteringen (schubs) worden gevolgd door spontane verbeteringen (remissies). Wanneer de ontsteking geneest, kan de beschadigde myeline herstellen. Maar als dit vaker gebeurt, neemt de kans op herstel sterk af. Op de aangedane plaatsen ontstaan verharde plekken als litteken. Die verstoren de zenuwgeleiding, waardoor onder andere verlammingen en stoornissen van het gevoel ontstaan. Dit verklaart de naam multiple sclerose: multiple betekent meerdere, sclerose betekent littekens.

MS in Nederland

In Nederland zijn er 25.000 mensen met MS. De eerste symptomen uiten zich meestal tussen het twintigste en veertigste levensjaar. Dus precies in het spitsuur van het leven waarin mensen veelal werkzaam zijn en jonge gezinnen hebben. Om de ziekte af te remmen, zijn er medicijnen. Maar MS is nog niet te genezen.

Symptomen en klachten bij MS

Het ziekteverloop bij MS is grillig. Sommige mensen met MS hebben jarenlang nauwelijks klachten, terwijl anderen al snel merken dat zij last krijgen van beperkingen. Niemand met MS ervaart dezelfde klachten. Welke klachten je krijgt, hangt af van waar de ontsteking(en) of litteken(s) in het centrale zenuwstelsel zit(ten). Veel voorkomende klachten doen zich voor op het gebied van:

Vormen van MS

Er bestaan verschillende vormen van MS: relapsing remitting MS, secundair progressieve MS en primair progressieve MS. De meest mensen met MS hebben relapsing remitting MS. Deze vorm gaat gepaard met aanvallen, ook wel schubs genoemd. Periodes van aanvallen en herstel wisselen elkaar af. In sommige gevallen gaat relapsing remitting MS over in secundair progressieve MS. Er zijn geen aanvallen meer, maar de MS-klachten nemen geleidelijk toe en herstellen niet meer. Mensen met primair progressieve MS gaan geleidelijk achteruit. Er zijn geen duidelijke momenten van verbetering of verslechtering. Deze vorm komt meestal voor bij mannen op latere leeftijd en leidt snel tot invaliditeit.