Zwembad

Fysiotherapie en vrijzwemmen

Bewoners bieden we fysiotherapie en recreatie-activiteiten in het zwembad. Ook kunnen mensen met een beperking van buiten Nieuw Unicum hier vrij zwemmen onder toezicht. Bij aquafit kun je onder begeleiding sportoefeningen doen in het water.

Aangepast zwembad

Op de hoofdlocatie van Nieuw Unicum is een zwembad met uitstekende faciliteiten. Het is toegankelijk voor mensen met een (lichamelijke) beperking. Een plafondtillift kan zwemmers van de kleedkamer tot in het zwembad brengen. Er zijn badrolstoelen, badbrancards, aparte doucheruimtes en aangepaste toiletten. Het zwembad heeft een verstelbare bodem voor verschillende waterdieptes.

Behandeling en activiteit

Het zwembad is een therapiebad. Dit betekent dat de watertemperatuur met 32ÂșC warmer is dan een recreatief zwembad. Als bewoner van Nieuw Unicum kun je van het zwembad gebruik maken. Bijvoorbeeld voor een behandeling of recreatief, als een sportieve activiteit door te zwemmen of als een ontspannende activiteit door te drijven met hulpmiddelen. Ook mensen met een beperking van buiten Nieuw Unicum zijn, als er plek is, welkom om aan te sluiten bij vrij zwemmen of een aquafitgroep.  

Fysiotherapie in het water

Fysiotherapeutische behandelingen kunnen we met de juiste indicatie bieden in het zwembad. De fysiotherapeuten bepalen of dit een meerwaarde heeft voor de therapie. Het warme water en de verminderde werking van de zwaartekracht maakt bewegen makkelijker. Zeker mensen met MS (multiple sclerose) die vaak last hebben van spasmen kunnen in het water hun lichaam beter ontspannen. Ze kunnen zich vrijer bewegen en hun lichaam strekken. Ook kan het pijn verlichten, eventueel door het doen van oefeningen.

Vrij zwemmen voor mensen met een beperking

Mensen met een beperking van buiten Nieuw Unicum kunnen elke donderdag van 15.00 tot 16.00 uur vrij zwemmen. Er is dan toezicht door een toezichthouder die een geldig BHV- en reanimatiebewijs heeft. Een begeleider kan gratis meezwemmen als er voldoende ruimte is in het zwembad. Let op: er is dan geen zorgmedewerker aanwezig. Voor meer informatie of het maken van een afspraak, klik hier.

Aquafit bij revalidatie en klachten

Mensen die bezig zijn met hartrevalidatie of die lichamelijke klachten hebben als reuma of fibromyalgie, kunnen zich aanmelden voor aquafit. Hierbij doe je verschillende oefeningen in het water. Dit gebeurt onder begeleiding van een zwembadmedewerker (bewegingsdeskundige). Dit helpt om de pijn te verlichten en bij het verbeteren van de lichamelijke conditie. De aquafitlessen zijn op:

Let op: Er is op dit moment vanwege grote interesse een aanmeldingsstop voor vrij zwemmen en aquafit. Daarom nemen we tot september 2024 geen nieuwe aanmeldingen in behandeling.

“Ik kijk uit naar het zwemmen elke week. Eindelijk mijn lichaam kunnen ontspannen voelt bevrijdend.”

Wil je meer weten?

Voor meer informatie of het maken van afspraken kun je op werkdagen tussen 8.30 en 12.30 uur contact opnemen met de zwembadmedewerkers via: