Volg ons: facebook linkedin twitter youtube     lettergrootte: printen

Verblijf & behandeling

Nieuw Unicum ondersteunt mensen met lichamelijke beperkingen, al dan niet in combinatie met cognitieve beperkingen en is een MS-Expertisecentrum.

Direct naar:

Download bijlage:
Folder Multidisciplinaire screening

Multidisciplinaire screening MS

Een compleet (behandel-)advies op maat


Het verloop van multiple sclerose (MS) is onvoorspelbaar. In de loop van het ziekteproces kan de behoefte aan zorg en ondersteuning veranderen. Er is vaak sprake van complexe (multi-)problematiek, waarbij specifieke deskundigheid wenselijk of zelfs noodzakelijk is. Bij Nieuw Unicum werken behandelaars gespecialiseerd in MS nauw samen. De multidisciplinaire teams bestaan uit artsen, fysiotherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten, (neuro)psychologen, MS-verpleegkundigen en een diëtist.

Multidisciplinaire screening

U kunt bij Nieuw Unicum terecht voor een multidisciplinaire screening. Dat betekent dat u, afhankelijk van uw hulpvraag, door een aantal behandelaars uit het team onderzocht wordt en dat zij gezamenlijk een (behandel)advies uitbrengen. Dit advies geeft aan wat voor u op dit moment de juiste zorg, begeleiding en behandeling is.

Voor wie is het?

De multidisciplinaire screening is bedoeld voor mensen met MS die thuis of elders wonen en een complexe hulpvraag hebben.

“Slikken gaat de laatste tijd minder goed. Wat kan ik daar aan doen?”. De logopedist kan u observeren om te beoordelen hoe u kauwt en slikt. Daarnaast kan FEES-onderzoek ingezet worden. Met behulp van een endoscoop brengt een logopedist de slikfunctie heel nauwkeurig in kaart. Bekeken wordt hoe de spieren in de mond en keel functioneren tijdens het slikken van verschillende soorten vocht en voeding. U krijgt gerichte adviezen zodat u zo veilig mogelijk kunt eten en drinken. Als de logopedist adviseert de consistentie van de drank of voeding aan te passen, zal ook de diëtist ingeschakeld worden om met u te bespreken hoe u er voor kunt zorgen dat uw voeding volwaardig blijft.

Hoe werkt het?

U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Het formulier kunt u hier invullen. Hier vindt u de MSIP (een vragenlijst over uw welbevinden en klachten, de MS Impact Profile), die u tevoren kunt invullen en retourneren. Per mail of per post. 

U wordt uitgenodigd op onze hoofdlocatie in Zandvoort waar u op één dag afspraken heeft met verschillende  behandelaars. Het multidisciplinaire team stelt gezamenlijk een advies op en nog op dezelfde dag ontvangt u een korte terugkoppeling. Binnen twee weken ontvangt uw huisarts of verwijzend specialist het volledige advies.

Praktische zaken

  • De screening vindt vrijwel altijd plaats op een donderdag.
  • Indien u (zorg)begeleiding nodig hebt, dan neemt u de begeleider mee.
  • Tussen een eventuele schub en de afspraak voor de screening dient minimaal zes weken tijd te zitten, anders is de uitkomst niet betrouwbaar.

Wat zijn de voordelen ? 

  • Wij geven een advies dat is afgestemd op de zorg die u op dat moment nodig heeft.
  • De fysieke belasting wordt zo beperkt mogelijk gehouden, want alles vindt plaats binnen een halve tot hele dag.
  • Het is een integrale aanpak, ofwel een samenwerking van meerdere specialismen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via de mail: msverpleegkundigen@nieuwunicum.nl of (tijdens kantoortijden) 023 - 57 61 286.

 Deze verwijzing wordt in het (elektronisch) patiëntendossier bij Nieuw Unicum bewaard.   Website ontwikkeling en ontwerp Designs [marketing & media concepts]
© Nieuw Unicum 2020 - alle rechten voorbehouden