Terug

Fysiotherapeuten

Verbeteren van bewegingsmogelijkheden

Het fysiotherapieteam van Nieuw Unicum bestaat uit fysiotherapeuten, een fysiotherapie-assistent en een bewegingsagoog. De fysiotherapeutische behandelingen zijn gericht op het verbeteren en/of behouden van het functieniveau, de zelfstandigheid en de veiligheid. De hulpvraag, kwaliteit van leven en welbevinden van de bewoner zijn hierbij de uitgangspunten. Ze zijn gespecialiseerd in het behandelen van MS (multiple sclerose).

Wat doet de fysiotherapeut voor jou als bewoner?

Verschillende klachten onderzoeken en behandelen de fysiotherapeuten. Denk hierbij onder meer aan:

Bewegen en langdurig rekken

Belangrijke onderdelen van de behandeling zijn bewegen en langdurig rekken. Door te bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut, kun je vergroeiingen en verkortingen zo veel mogelijk beperken. Door bewegen verminder je kortdurend de verhoogde spierspanning. Hierdoor is het mogelijk de gewrichten te mobiliseren en de spieren te rekken. Dit heeft een positief effect op de algehele lichaamshouding. Dit draagt bij aan het verminderen van triggers die spasticiteit kunnen uitlokken.

Actieve en passieve oefentherapie

Bewegen is zowel actief als passief mogelijk. Actief in de fitness of met een bewegingstrainer, en passief onder begeleiding van een therapeut als dit actief niet meer mogelijk is. Hiervoor maken ze gebruik van rolstoeltoegankelijke fitnessapparatuur. Daarnaast worden orthopedische hulpmiddelen ingezet zoals spalken, orthopedisch schoeisel en/of een statafel om langdurige rek te behalen. De fysiotherapeuten handelen hierbij op basis van ‘best practice’.

Ook behandelingen in het zwembad

De fysiotherapeutische behandelingen kunnen met de juiste indicatie ook plaatsvinden in het zwembad. De fysiotherapeuten beoordelen of dit een meerwaarde heeft voor de therapie. Het warme water en de verminderde werking van de zwaartekracht maakt bewegen makkelijker. Zeker mensen met MS (multiple sclerose), die vaak last hebben van spasmen, kunnen in het water hun lichaam beter ontspannen. De meerwaarde kan zijn dat actief oefenen in het water wel lukt en trainen op een lager belastingniveau mogelijk is.