Volg ons: facebook linkedin twitter youtube     lettergrootte: printen

Nieuws


Bekijk alle berichten

Verwachtingen van mensen met MS over stamceltherapie

Geplaatst op 26-11-2019

Het MS Centrum Amsterdam heeft met een vragenlijst onderzocht wat mensen met MS weten en verwachten van stamceltherapie. De helft van de 137 deelnemers overweegt stamceltherapie als behandeloptie, maar hun kennis over bijwerkingen lijkt gering. Informatie over de kansen en risico’s van stamceltherapie zouden zij het liefste van hun behandelend neuroloog ontvangen. Deze resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het blad Multiple Sclerosis and Related Disorders.

Onder leiding van MS-neuroloog Bob van Oosten heeft neuroloog in opleiding – inmiddels ook werkzaam als neuroloog - Floris De Kleermaeker een vragenlijst opgesteld over de ziektegeschiedenis, kennis over stamceltherapie, verwachtingen van stamceltherapie als behandeling voor MS, geraadpleegde informatiebronnen en de rol die zij hierin van hun behandelend neuroloog verlangen. De vragenlijst werd ingevuld door 137 patiënten die de MS-poli of dagbehandeling Neurologie van het Amsterdam UMC, locatie VUmc bezochten.

Kennis over stamceltherapie

De helft van de ondervraagden overweegt stamceltherapie als behandeloptie. Dit zijn vooral de patiënten met een relatief korte ziekteduur (≤ 10 jaar), meer invaliditeit (EDSS > 3.5) en patiënten die niet tevreden zijn over de huidige behandeling. Zij denken dat het een betere behandelingsoptie is dan de nu gebruikte tweedelijns middelen, zoals natalizumab (Tysabri), ocrelizumab (Ocrevus) of alemtuzumab (Lemtrada). Slechts één op de drie ondervraagden kan één bijwerking van stamceltherapie noemen.

Informatie over stamceltherapie

Een kwart van de ondervraagden liet weten voldoende geïnformeerd te zijn over stamceltherapie. Ze zoeken vooral op internet naar informatie. Informatie over de kansen en risico’s van stamceltherapie zouden zij echter liever van hun behandelend neuroloog ontvangen. Daar hebben ze meer vertrouwen in.

De volledige tekst is ook tijdelijk te openen via: https://authors.elsevier.com/a/1Z%7Epx7skoe-Pnm


Website ontwikkeling en ontwerp Designs [marketing & media concepts]
© Nieuw Unicum 2020 - alle rechten voorbehouden