Volg ons: facebook linkedin twitter youtube     lettergrootte: printen

Nieuws


Bekijk alle berichten

Met rolstoel naar zee dankzij succesvolle crowdfunding!

Via Blauwe Loper tot aan vloedlijn

Geplaatst op 09-08-2018

Tijdens deze superzomer werd het weer eens pijnlijk duidelijk: genieten aan de kust is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In het kader van een betere toegankelijkheid van het strand voor mensen met een mobiele beperking is er de afgelopen maand een inzamelingsactie gehouden. Doel van dit burgerinitiatief was om het mogelijk te maken voor rolstoelers, gebruikers van een scootmobiel, rollator of ander hulpmiddel om via een goed begaanbaar pad tot aan de vloedlijn te komen. Dit geldt ook voor ouderen, die doorgaans de zee via het rulle zand moeizaam kunnen bereiken. Gezien de demografische ontwikkeling zal laatstgenoemde groep in de nabije toekomst sterk toenemen!

Na onderzoek viel de keus op een duurzame, innovatieve loper, een Frans product, in dit geval met een lengte van 75 meter. Hij bestaat uit gekoppelde matten van 15 meter lang en ca 2 meter breed. Die zijn oprolbaar en gemaakt van 100% gerecyclede (en recyclebare) petflessen.

Gebleken is dat een aansprekend doel, dichtbij huis, vertaald naar een concreet plan, snel en efficiënt te realiseren is. In recordtijd stroomde het benodigde bedrag binnen. Niet alleen van bedrijven en instellingen, maar vooral van dorpsgenoten en zelfs geïnteresseerden uit het hele land. Velen doneerden bijvoorbeeld € 50, het symbolische bedrag voor een meter mat. Hierdoor kon er uiteindelijk zelfs 90 meter besteld worden. De zogenaamde Blauwe Loper, nog uniek in Nederland, kan worden uitgerold! Yorick van der Vlugt, wonende in Nieuw Unicum, zal de eerste gebruiker zijn. Yorick is als mede-initiator in feite het boegbeeld geworden van dit project.

De realisatie is een eerste stap in het verbeteren van de toegankelijkheid van het strand. Mede omdat het eindpunt van de spoorlijn uit Amsterdam nu op slechts 200 meter van de Blauwe Loper ligt, leeft er zelfs een plan voor een lift naar het strand (Project 'Van trein tot vloedlijn'). Zo wordt de zee ook voor deze grote groep mensen uit de Metropoolregio Amsterdam (3,5 miljoen inwoners, waarvan minimaal 5% een mobiliteitsbeperking heeft) bereikbaar. Dan kunnen zij ook daadwerkelijk een keer 'pootje baden'. Het initiatief heeft zeker bijgedragen tot de bewustwording: het onderwerp staat nu in Zandvoort bij alle politieke partijen op de agenda. Hopelijk is dit een aansporing voor andere kustgemeentes!

Het project is gerealiseerd door Vrienden van Nieuw Unicum, Rotary Zandvoort en de strandpaviljoens Ahoi en Thalassa (verkozen tot meest duurzame én beste strandpaviljoen van Nederland 2018). De laatste twee zullen ook het beheer op zich nemen: er zal toch actief ingespeeld moeten worden op de getijden en extreme weersomstandigheden. De praktijk zal leren of de loper in deze vorm voldoet aan de wensen van de gebruikers.


Website ontwikkeling en ontwerp Designs [marketing & media concepts]
© Nieuw Unicum 2020 - alle rechten voorbehouden