Volg ons: facebook linkedin twitter youtube     lettergrootte: printen

Gonny Heijting over Tijdelijk Verblijf en MS-expertise


Vorig jaar januari heb ik contact opgenomen met Nieuw Unicum. Mijn revalidatie-arts wees mij eerder op het belang van een mogelijkheid om de thuissituatie te verlichten en daarbij binnen Nieuw Unicum de nodige expertise te vinden in de begeleiding bij MS. Fred de Wit (coördinator intake en opname) heeft mij vervolgens uitgenodigd voor oriënterend gesprek. In overleg met mijn behandelaar heb ik een afspraak gemaakt voor een kortdurend verblijf. Op deze wijze kon ik ervaren hoe het is voor mij om even van huis te zijn en voor mijn man was dit tegelijkertijd een adempauze. Deze eerste ervaring was positief en inmiddels ben ik hier nu voor de 4e keer.

Mijn verblijf hier voelt steeds meer vertrouwd. De Reigershof waar ik verblijf is een fijne afdeling, er zijn verschillende mensen die ook komen logeren. We praten, doen spelletjes of kijken samen televisie. Daarnaast kun je fijn je eigen gang gaan. Iedereen heeft een luisterend oor en wat voor mij erg belangrijk is, iedereen begrijpt wat het inhoudt om MS te hebben. Mijn eerste ervaring voelde als een warm bad. Bij de kennismaking werden meteen de juiste vragen gesteld. Een van de medebewoners vroeg aan mij of ik ook zo’n last had van mijn blaas. Thuis praat ik daar niet echt over met anderen. Hier is het geen issue en zijn deze klachten gewoon bespreekbaar, omdat we er allemaal last van hebben.

De eerste keer dat ik hier verbleef, heb ik meteen gevraagd om de (multidisciplinaire) screening om de MS in kaart te brengen en te kijken naar de mogelijkheden om mijn klachten te verminderen. Hier is de kennis en ervaring aanwezig om mij te helpen en te begeleiden. Ik ben onderzocht door een arts en een MS-verpleegkundige van Nieuw Unicum. Zij herkenden mijn blaas- en darmproblemen die veelvuldig voorkomen bij dit ziektebeeld.

Nieuw Unicum kan ik niet vergelijken met mijn huis, daar kan natuurlijk niets aan tippen, maar het is hier heel fijn vertoeven. Ik ben me bewust dat in mijn omgeving de mogelijkheden niet alleen beperkt zijn, maar ook voornamelijk toegespitst op ouderenzorg, zorg voor mensen met een verstandelijke beperking of verslavingszorg. Daar wil ik mijn huis niet voor verruilen. Ik wil verblijven in een accommodatie waar ik mij prettig voel, waar mensen mij begrijpen en waar ik alles even los kan laten.

Tijdens mijn verblijf heb ik meegewerkt aan een slikonderzoek. Slikproblemen komen vaak voor bij MS. Door middel van een endoscopisch onderzoek werd binnen in de keel en slokdarm gekeken of het slikken wel of niet veilig verliep. Uit het onderzoek kwam naar voren dat mijn spieren die nodig zijn voor het slikken voldoende functioneren, maar dat ik beter moet naslikken. Door hier bewust van te zijn verklein ik de kans op verslikken. De resultaten van deze onderzoeken worden gebruikt om het meest gebruikte meetinstrument bij slikstoornissen, de DYMUS-slikvragenlijst, objectief te toetsen op betrouwbaarheid. Het voelt goed om bij te dragen aan dit soort verbeteringen.

De fysiotherapeut van Nieuw Unicum begint elk verblijf met het intapen van mijn linkerarm, de arm waarmee ik het meeste uitval ervaar. Deze medical tape wordt vaker ingezet om spieren te beïnvloeden. Mijn fysiotherapeut kent het tapen alleen vanuit de sport. Inmiddels is mij geleerd hoe ik mijzelf kan tapen, zodat ik mijn arm en handspieren beter kan gebruiken. Met behulp van thuiszorg kan ik dit nu zelf. Bij de fysiotherapie kan ik ook sporten op aangepaste apparatuur. Ik fiets en heb vandaag drie keer één minuut gestaan! Niet alleen fysiek, maar ook mentaal geeft dit een positieve boost. Ik kan nog wel wat en dat voelt goed!

Ook op de afdeling dagbesteding zijn mijn grenzen verlegd. Hier werd ik uitgedaagd om te gaan handwerken. Dat ben ik gaan doen en tot mijn verbazing was de coördinatie van mijn handen goed genoeg om deze handeling te verrichten! Thuis heb ik mijn naaimachine van zolder laten halen en nu naai ik, samen met mijn vriendin, de borduurwerken die ik heb gemaakt aan elkaar om een wandkleed te maken. Door de uitdagingen die Nieuw Unicum mij biedt, heb ik mijn grenzen verlegd.

Thuis komt mijn huisarts periodiek bij mij op bezoek om te informeren over mijn voortgang.  Zij is ook heel nieuwsgierig en informeert belangstellend naar de behandelmethodes in Nieuw Unicum. Mijn huisarts krijgt ook een verslag van de onderzoeken, de aanbevelingen en medicatie die wordt geadviseerd. Doordat de bevindingen van Nieuw Unicum over de onderzoeken gedeeld worden met mijn huisarts is ze altijd goed op de hoogte en weet zij ook waarmee ik het beste geholpen ben. Om spasmes tegen te gaan heb ik bijvoorbeeld  medicatie voorgeschreven gekregen vanuit Nieuw Unicum. Het voorschrijven van deze medicatie verloopt nu gewoon via mijn huisarts.

Voor mijn verblijf in Nieuw Unicum had ik constant blaasontstekingen. De MS-verpleegkundige van Nieuw Unicum gaf mij het advies voor een onderhoudsdosering van een bepaald medicijn, zodat ik dit onder controle kan houden en minder vatbaar ben voor ontstekingen in mijn lichaam. Dit advies heb ik aan de huisarts en vervolgens aan de uroloog voorgelegd. De uroloog gaf aan dat dit een middel is wat niet vaak wordt voorgeschreven. Hij heeft het voorgeschreven en het helpt! Dat is voor mij Nieuw Unicum. Zij geven middelen, medicatie en tips om de gevolgen van MS draaglijker te maken.

Als ik terugkom van mijn verblijf in Zandvoort informeert mijn omgeving vaak of ik de zee nog heb gezien.  Ik heb de zee nog niet gezien. Er is genoeg te doen in Nieuw Unicum!Website ontwikkeling en ontwerp Designs [marketing & media concepts]
© Nieuw Unicum 2019 - alle rechten voorbehouden