Volg ons: facebook linkedin twitter youtube     lettergrootte: printen

Cliënt over Multidisciplinaire screening:

het acht ogen principe


De gevolgen van de ziekte MS hebben veel impact op iemands leven. Dat ondervindt ook Frans Hijne. Als gevolg van spasmes in zijn been heeft hij veel pijn, kan hij zich moeilijk bewegen en slaapt hij slecht. Verschillende soorten medicatie gaven geen verlichting. De reguliere medische instellingen waar hij onder behandeling was, konden hem niet verder helpen. Via zijn behandelend arts is hij doorverwezen naar Nieuw Unicum. Hier ging een team van specialisten op zoek naar manieren om zijn klachten te verminderen. Helaas is er geen behandeling tegen de ziekte MS, maar binnen Nieuw Unicum wordt alles uit de kast gehaald om te klachten te verminderen en het leven met MS een stukje dragelijker te maken.

 

"Het was december 2005 dat ik een voetbalwedstrijd aan het kijken was. Zonder aanwijsbare oorzaak zag ik de spelers dubbel. In de tijd die volgde kwamen deze klachten steeds vaker voor, ook in het verkeer. Na een consultatie bij de huisarts volgde een doorverwijzing naar een oogarts. Deze oogarts gaf al snel aan dat de oorzaak van mijn klachten geen relatie had met mijn ogen, maar dat er een andere onderliggende oorzaak was. Ik werd doorverwezen voor verder onderzoek naar het VUmc waar ik een lumbaalpunctie en een MRI-scan onderging. De diagnose bleek ingrijpend, ik had de ziekte MS.

Vervolgens kwam mijn leven in een stroomversnelling: de vervolgonderzoeken, de erkenning van mijn ziekte en daaropvolgend de acceptatie. MS is een chronische ziekte en het verloop is onvoorspelbaar. Het heeft invloed op vrijwel alles. Je leven, je werk en je directe omgeving.

Door mijn ziekte ervaar ik veel neuropatische pijn in mijn linkervoet gecombineerd met spasmes. Ik loop scheef als gevolg van spasme in mijn been. Mijn ribben doen pijn, omdat deze met lopen tegen mijn bekken bewegen. Daarnaast slaap ik slecht, mijn spasmes houden mij wakker en ik moet vaak naar het toilet. In het Zaans Medisch Centrum probeerden ze met medicatie mijn klachten te verminderen zonder resultaat.

Ik heb drie vormen van medicatie geprobeerd maar geen enkel medicijn heeft effect gehad. Uiteindelijk ben ik in overleg met de revalidatiearts van het Zaans Medisch Centrum doorverwezen naar Nieuw Unicum.

In Nieuw Unicum verblijf ik voor een periode van 5 weken. Dit noemt men verblijf bepaalde tijd. Het verblijf in Nieuw Unicum is best confronterend. Ik ben goed opgevangen door zowel de medewerkers als de bewoners in Nieuw Unicum. Ik word vrijgelaten om mijn eigen keuzes te maken. Het is prettig om mensen te ontmoeten die weten wat het hebben van MS voor invloed heeft op je leven en ervaringsdeskundig zijn in de manier hoe je hier mee omgaat.

Tijdens mijn verblijf ben ik onderzocht door verschillende deskundigen die ervaring hebben met de behandeling van MS-gerelateerde klachten. Een MS-verpleegkundige, een arts, een fysiotherapeut en een logopediste, alle disciplines zijn hierbij betrokken. Specialisten die met elkaar bevindingen delen en mogelijk verbanden kunnen zien tussen de verschillende klachten.

Om de spierspanning te laten afnemen wordt gebruik gemaakt van medical taping. Deze tape wordt vaker ingezet om spieren te beïnvloeden. Nu moet ik rust houden. Samen met de arts kijken we naar de mogelijkheid om aanvullend botox in te zetten om de spieren die verantwoordelijk zijn voor de spasmes, onder controle te houden. Naast de middelen die worden ingezet krijg ik nuttige tips en oefeningen. Het onderzoek is nog niet afgerond, een slikonderzoek en een cognitieonderzoek moeten nog plaatsvinden. Op het moment dat alle onderzoeken zijn afgerond volgt een integraal behandeladvies die gedeeld wordt met mijn behandelaren in mijn thuissituatie.

Mijn streven is om zoveel mogelijk mijn zelfstandigheid te behouden. In Nieuw Unicum doen ze er alles aan om mij hierin te adviseren en te begeleiden." 



Website ontwikkeling en ontwerp Designs [marketing & media concepts]
© Nieuw Unicum 2019 - alle rechten voorbehouden